Boeken over Keramiek en Beeldhouwen
!

Professionele KERAMIEK technieken

Auteurs: Duncan Hooson, Anthony Quinn
ISBN nummer: 978-90-8998-225-4
gebonden, 320 pagina's
Afmeting: 223 x 260 mm
Harde kaft

Allesomvattende, ambitieuze handboek voor keramisten bevat een schat aan informatie. Het is een onmisbaar naslagwerk voor zowel de beginnende pottenbakker die het vak nog moet leren als de professional.

Anthony Quinn
Anthony Quinn runt een succesvol ontwerpadviesbureau. Hij werkt met materialen als glas, hout en metaal, en heeft een breed en gevarieerd klantenbestand. Hij doceert keramiekdesign aan de Central Saint Martins in Londen. Quinn is tevens coördinator van het ‘Firing Up’-programma van de Britse Crafts Council.

Voor langere omschrijving klik op  "Klik hier" rechts onder het boek

Pottenbakken Compleet

Pottenbakken Compleet is een uitgebreide handleiding voor het kiezen, ontwerpen, maken, stoken en decoreren van keramiek. Het boek heeft een duidelijke opzet en staat vol feiten die elke keramist bij de hand wil hebben.

De stap-voor-stapinstructies voor de traditionele technieken en de beschrijving van nieuwe producten, zoals papierklei, worden gecombineerd met voorbeelden van het werk van wereldberoemde topkeramisten en een uitleg over hoe zijn bepaalde effecten bereiken.

 • Auteur(s): Steve Mattison
 • ISBN: 9789058772136
 • Uitvoering: Gebonden Harde Kaft  224 pagina's
 • Afmeting: 197x270mm.

250 Tips voor de Pottenbakker

Dit boek demonstreert inspirerende en informatieve technieken (en details die vaak niet aan bod komen) waardoor de praktijk van het pottenbakken ineens veel eenvoudiger wordt en u zich kunt concentreren op de meer creatieve aspecten van werken met klei. Dit boek behandelt al uw vragen over keramiek! Stap-voor-stapfoto´s, tekeningen en duidelijke instructies helpen u in elke fase van het pottenbakken. U kunt details opzoeken om een specifiek probleem op te lossen. Ontdek hoe u keukengerei kunt gebruiken als gereedschap, hoe u snel onberispelijke strengen kunt rollen en de perfecte tuit kunt opbouwen. Leer hoe u gemakkelijk een pot van de draaischijf kunt halen zonder dat hij vervormt. In elk hoofdstuk vindt u de kaders ‘proberen’ en ‘oplossen’, die manieren aan de hand doen om uw vaardigheden te verbeteren en helpen veelgemaakte fouten te voorkomen.
 • Auteur(s): Jacqui Atkin
 • ISBN: 978-90-8998-184-4
 • Uitvoering: paperback, 160 pagina's
 • Afmeting:190 x 245 mm

Het Complete Keramiekboek

Een nieuwe benadering voor de eeuwenoude techniek van het pottenbakken en de afwerking ervan. Deze veelzijdige kunst wordt op een moderne en innovatieve wijze gepresenteerd. De nadruk ligt op technische vernieuwing, artistieke waarde en creatieve mogelijkheden.

Leerboek voor de beginnende pottenbakker (keramist). Het bevat een korte inleiding over de ontstaansperiode van aardewerk en de geschiedenis van de moderne keramiek in Europa. Dan volgen hoofdstukken over de grondstoffen, het gereedschap en verschillende oventypes. Dan komen de belangrijkste keramische technieken aan de orde zoals handvormen, draaien en het werken met mallen, zowel druk- als gietmallen. Vervolgens een hoofdstuk over het zelf bereiden van glazuren en engobes. Tenslotte het maken van een aantal werkstukken waarbij je de technieken stap voor stap kunt volgen. De auteur is zelf keramist en heeft een indrukkenwekkende loopbaan in het kunstonderwijs. Het boek heeft het geijkte stramien zoals boven beschreven. De foto's zijn indrukwekkend vooral van de vele werkstukken van beroemde Europese en Japanse kunstenaars uit de twintigste eeuw en van hedendaagse, vooral Spaanse pottenbakkers. De illustraties van de verschillende technieken zijn zo duidelijk dat ze vrijwel zonder tekst te begrijpen zijn.

 • Auteur(s): Maria Dolors Ros i Frigola
 • ISBN: 9789021337517
 • Uitvoering: Gebonden Harde Kaft  190 pagina's
 • Afmeting: 235x306mm.

Beelden Boetseren

Manuela Casselmann beschrijft in haar boek aardewerken beelden met historische waarde, geïnterpreteerd met de hedendaagse kennis. Het boek start met de theoretische grondbeginselen van het boetseren en toont het verwerken van klei tot decoratieve keramische beelden. Een selectie van historische beelden wordt door de auteur stapsgewijs beschreven, ondersteund met prachtige fotografie. Een inspirerende uitgave die het verleden en het heden met elkaar verbindt door de fascinerende boetseertechniek.
 • Auteur(s): Manuela Casselmann
 • ISBN: 9789043912051
 • Uitvoering: Paperback 80 pagina's
 • Afmeting: 210x280mm.

Basisboek Boetseren

Dit boek geeft u de basistechnieken van boetseren in klei en biedt tevens interessante projecten. De stap voor stap foto’s en uitgebreide beschrijvingen maken het voor iedereen mogelijk om met pottenbakkersklei gestalte te geven aan mens en dier.

Om uw creaties te vervolmaken geeft Josef Lang u veel nuttige tips.

 • Auteur(s): Josef Lang
 • ISBN: 9789058771780
 • Uitvoering: Gebonden Harde Kaft  80 pagina's
 • Afmeting: 214x261mm.

Boetseren beelden & reliëfs

Boetseren beelden & reliëfs combineert het plezier van het boetseren met de beheersing van de techniek. Er wordt uitgelegd hoe u begint bij het model en overgaat tot het boetseren van een beeld. Elke stap in de creatie van een ruimtelijk werk of een reliëf wordt nauwkeurig beschreven. Ook leert u waar u naar moet kijken; het observatieproces is erg belangrijk en wordt uitvoerig besproken. U zult zien hoe u armaturen kunt gebruiken om uw werkstukken te stoken, hoe u uw beeld kunt afwerken en hoe u deze vervolgens kunt exposeren.

Een leerboek voor de beginnende beeldhouwer, toegespitst op het werken met klei. De materialen en het gereedschap worden besproken, alsmede de verschillende manieren van opbouwen. Daarna het vormen en uithollen, om de werkstukken te kunnen bakken. Na het bakken worden suggesties gedaan om het beeld te patineren. Het hoofdthema is het vrouwelijk naakt. De auteur is een redelijk professioneel met een voorkeur voor het veranderen van bepaalde proporties. Amateurs kunnen naast een cursus het boek thuis ter hand nemen om te oefenen. De verschillende methodes worden goed uitgelegd en de voorbeelden zijn aan de ene kant zuiver figuratief, aan de andere kant hebben ze bepaalde vervormingen die heel specifiek zijn voor de auteur. Het boetseren wordt steeds meer beoefend op cursussen; daarom is dit boek een welkome aanvulling op de bestaande literatuur over beeldhouwtechnieken. Het boek bevat een groot aantal kleurenfoto's en sluit af met een adres- en literatuurlijst.

 • Auteur(s): Philippe Chazot
 • ISBN: 90-5877-538-0
 • Uitvoering: Gebonden Harde Kaft  80 pagina's
 • Afmeting: 195x267mm.

Model Boetseren

Alle aspecten van het boetseren van een model komen in dit boek aan de orde: opbouw, verhoudingen, vorm van de verschillende lichaamsdelen. Vervolgens worden houding en expressie besproken, alsmede de juiste dimensies.
Dit boek is daardoor een aanwinst voor elke (amateur) beeldend kunstenaar die een bijzonder model wil boetseren.

Nu in gunstig geprijsde paperback editie!

 • Auteur(s): Philippe Chazot
 • ISBN: 9789058779311
 • Uitvoering: Paperback 80 pagina's
 • Afmeting: 195x267mm.

Handgevormd Keramiek

Ontraadselt het mysterie van handvormen door precies te onthullen wat er op elk punt in het proces gebeurt. De gebruikte technieken worden stapsgewijs op foto's gedemonstreerd.
Unieke opengewerkte foto's tonen de juiste handposities om de klei te controleren en demonstreren tegelijkertijd het effect aan de binnenkant en de buitenkant van de vorm.
Acht creatieve voorbeeldprojecten verhelderen alle basistechnieken, waarmee u uw eigen stijlvolle kommen, vazen, potten, schalen met deksel en figuratieve vormen kunt creëren.
Geeft richtlijnen voor de uitrusting, het gereedschap en de accessoires die u nodig hebt om te beginnen, evenals basistechnieken om de klei te prepareren.

Een handboek over het handvormen voor de beginnende en amateur-pottenbakker. Er worden verschillende technieken getoond aan de hand van een uitgebreide beschrijving en goede werkfoto's in kleur. Het opbouwen met rollen en plakken, het werken met behulp van mallen en tevens het maken van gipsvormen komen aan de orde. De voorbeelden zijn goed van vorm en professioneel tot stand gekomen. Iedereen die met klei bezig is, kan uit het boek ideeen opdoen en technieken overnemen. Het boek behandelt alleen het handvormen en een aantal decoratietechnieken, niet hoe de werkstukken gedroogd, geglazuurd en gebakken moeten worden.

 • Auteur(s): Jacqui Atkin
 • ISBN: 9789021334615
 • Uitvoering: Gebonden Harde Kaft  160 pagina's
 • Afmeting: 220x287mm.

Handboek pottenbakken

Boetseren en werken met de draaischijf zijn tijdloze handvaardigheden, ideaal voor beginnende hobbyisten die het niet erg vinden om een beetje vies te worden. Ook al hebt u sinds de handarbeidles op school geen klei meer aangeraakt, dit boek voert u door het hele proces van het inrichten van een eigen keramiekatelier en leert u de technieken voor handopbouw en werken met de draaischijf waarmee u in een mum van tijd mooie werkstukken produceert. Maak zo stapsgewijs prachtige, functionele werkstukken, zoals theepotten, vazen en borden – 16 in totaal! Daarnaast leest u tips voor het uitzoeken en prepareren van klei, opbouwen met kleiplakken, centreren van klei op de draaischijf, experimenteren met glazuren, perfect stoken van uw werk en nog veel meer.Wanneer u de technieken eenmaal beheerst, blijft dit boek een waardevol naslagwerk, een naslagwerk waarvan alle kleikunstenaars jarenlang profijt hebben in hun atelier.
 • Auteur(s): Kristin Müller
 • ISBN: 9789058778086
 • Uitvoering: Gebonden Zacht Kaft  192 pagina's
 • Afmeting: 207x259mm.

De Pottenbakkersschijf

In dit praktische, toegankelijke handboek beschrijft David Cohen de grondbeginselen van het werken met de pottenbakkersschijf. Door middel van veel foto's en duidelijke tekst wordt de beginnende keramist begeleid bij het maken van een cilinder, een schaal, een bord en verschillende vazen. Daarna volgen wat complexere vormen. De pottenbakkersschijf eindigt met een inspirerende galerie van een aantal van de beste hedendaagse pottenbakkers. David Cohens' uitgebreide instructie is tevens een hulpbron voor pottenbakkers- en keramiekdocenten.

 • Auteur(s): David Cohen
 • ISBN: 9789043912402
 • Uitvoering: Paperback 144 pagina's
 • Afmeting: 190x245mm.

Pottenbakken Basics

'Pottenbakken basics' voert u stap voor stap aan de hand van foto's en handige tips van simpele basistechnieken en eenvoudige werkstukken naar meer ingewikkelde vaardigheden, het werken met verschillende materialen, de behandeling van het kleioppervlak en het toepassen van aantrekkelijke decoratietechnieken. Ook vindt u in dit boek belangrijke informatie over gezondheids- en veiligheidsaspecten en een overzicht van decoratiemogelijkheden en glazuurrecepten die uw producten een professionele afwerking geven.

 • Auteur(s): Jacqui Atkin
 • ISBN: 9789058776107
 • Uitvoering: Gebonden Harde Kaft  128 pagina's
 • Afmeting: 221x285mm.

Boetseren - Het menselijke lichaam

Duidelijk wordt uitgelegd hoe de vorm van het levende model naar een realistische geboetseerde vorm wordt omgezet. In veertien lessen wordt de houding van het hoofd en van het menselijk lichaam behandeld: in zittende positie, staand en liggend, van voren of vanaf de rug bekeken. Het meer gedetailleerde werk, gezicht, borsten, handen, komt ook uitvoerig aan de orde. Elke les wordt ondersteund door technische foto' s en schema's die het model-in-uitvoering weergeven vanuit verschillende invalshoeken.
Een waardevolle handleiding.

 • Auteur(s): Jean Letourneur
 • ISBN: 9789043910132
 • Uitvoering: Gebonden Harde Kaft  96 pagina's
 • Afmeting: 215x267mm.

Decoreren en glazuren van keramiek

Een praktische gids met meer dan 60 decoratietechnieken, van rauwe klei tot en met de laatste stook, van het aanbrengen van textuur, vormen uit mallen tot beschildering met onderglazuur, speciale glazuurstoken en alternatieve stooktechnieken.
Geschikt voor beginners en ervaren pottenbakkers die op creatieve wijze nieuwe technieken willen proberen.
Prachtig geïllustreerd met werk van allerlei vooraanstaande hedendaages pottenbakkers die hun decoratietechnieken demonstreren.
Bij veel processen staan tegels en monsters met kleur- en andere variaties afgebeeld.

 • Auteur(s): Jo Connell
 • ISBN: 9789043913102 
 • Uitvoering: Gebonden Harde Kaft  160 pagina's
 • Afmeting: 221x286mm.

Speksteen vormen voor sieraden

Speksteen is zachte steensoort die zeer gemakkelijk te bewerken is. Karin Robberse heeft restjes steen gebruikt voor het maken van prachtige vormen. Speksteen vormen is een boek voor iedereen die voor het eerst met speksteen gaat werken en tevens een bron van inspiratie voor de gevorderde speksteenkunstenaars. Aan de hand van duidelijke werktekeningen kun je meteen aan de slag om fraaie sieraden te maken.
 • Auteur(s): Karin Robberse
 • ISBN: 0-5877-598-4
 • Uitvoering: Gebonden Harde Kaft  64 pagina's
 • Afmeting: 176x218mm.

Beeldhouwen in Hout

De schrijvers/beeldhouwers geven in deze ruim geillustreerde uitgave allereerst in ruim 60 pagina's een zorgvuldig en gedetailleerde inleiding op hout: kenmerken, eigenschappen, gereedschappen (gebruik en onderhoud), oude en nieuwere technieken, de werkplaats, etc. Dan komen enkele projecten aan de orde: vormgeving, bewerking, afwerking, van grof werk meer en meer naar verfijning; ook het herstellen van schade. In de laatste 40 pagina's volgt de stapsgewijze beschrijving van het maken van enkele beelden, van torso tot abstract werk, groot en klein. Een voortreffelijk, vakmatig, boek, waaruit, dank zij de honderden illustraties (ook van het werk van 'de groten') iedere houtliefhebber veel inspiratie kan opdoen. Met woordenlijst, bibliografie en register.
 • Auteur(s): J. Texido Cami, J. Santamera
 • ISBN: 9789058777713
 • Uitvoering: Gebonden Harde Kaft  192 pagina's
 • Afmeting: 235x306mm.

Werken met Speksteen

Aan de hand van vele stap voor stap foto’s laat Jolanda Groeneveld zien hoe het proces van steen tot beeld zich voltrekt. Zij maakt zowel abstracte als figuratieve beelden. Door de vele foto’s is de lezer getuige van het ontstaan van elk beeld.

Naast de in beeld gebrachte beeldhouwprocessen bevat het boek heldere beschrijvingen van verschillende zachte steensoorten, de gereedschappen die nodig zijn om ze te bewerken en de technieken waarmee steen bewerkt kan worden.

Het boek biedt bovendien een uitgebreide verzameling foto’s van beelden ter inspiratie, die de (amateur) beeldhouwer kan gebruiken om de creativiteit te prikkelen of als opstap naar een eigen ontwerp.

 • Auteur(s): Jolanda Groeneveld
 • ISBN: 978 90 5877 852 9
 • Uitvoering: Gebonden Harde Kaft  160 pagina's
 • Afmeting: 205x250mm.

SPEKSTEEN techniek & projecten

Speksteen is een betrekkelijk zacht natuurmateriaal van gevarieerde kleur en structuur, dat zich makkelijk laat bewerken tot kleine siervoorwerpen.

Dit rijkelijk geillustreerde boek geeft meer dan 30 figuratieve en non-figuratieve voorbeelden.

 • Auteur(s): Renate Reher
 • ISBN: 0-5877-598-4
 • Uitvoering: Gebonden Harde Kaft  64 pagina's
 • Afmeting: 166x239mm.

Beelden in Steen

Beelden in steen beschrijft alle aspecten van het  beeldhouwen. Hanneke Pereboom laat zien hoe uit speksteen, serpentijn en albast prachtige abstracte en figuratieve beelden gemaakt kunnen worden.
Met veel stap voor stap foto's neemt ze de lezer mee op avontuur om het beeld in de steen te vinden.

Dit boek bevat naast een reeks processen van beelden in wording ook een uitgebreide beschrijving van allerlei soorten steen, hun verkrijgbaarheid en bewerkingswijze. Daarnaast worden alle gereedschappen die nodig zijn bij het beeldhouwen besproken op toepassing en techniek.

 • Auteur(s): Hanneke Pereboom
 • ISBN: 978-90-5877-917-5
 • Uitvoering: Gebonden Harde Kaft  128 pagina's
 • Afmeting: 204x280mm.

Beelden maken

Dit boek helpt de amateur beeldhouwer met het maken van beelden zonder angst voor mislukkingen. Het bevat hulp bij het leren van praktische vaardigheden, creatief gebruiken van materialen en het moedigt lezers aan om hun eigen gevoel voor vorm te ontwikkelen. Van veel verschillende methoden worden de basistechnieken uitgelegd: boetseren met klei, mallen maken, direct opbouwen en hakken in hout, gips en steen. Elk deel biedt instructies voor de basistechnieken en de inspirerende voorbeelden voeden uw creativiteit en geven u de kans om uw vaardigheden in de praktijk te brengen. De projecten bevatten veel verschillende vormen en thema's: u kunt een traditionele figuur maken, een symbolische compositie of een reli dat op een foto is gebaseerd.
Beelden maken zit vol kleurenfoto's, instructietekeningen, nuttige tips en aanwijzingen voor veiligheid en gezondheid. Beelden maken heeft alles om van u een echte beeldhouwer te maken. Het is een onmisbaar boek voor beginners en een handig naslagwerk voor meer ervaren beeldhouwers.
 • Auteur(s): Karin Hessenberg
 • ISBN:90-5877-611-5
 • Uitvoering: Gebonden Harde Kaft  128 pagina's
 • Afmeting: 223x288mm.

NU SLECHTS € 12,50

Beeldhouwen

Dit volledige naslagwerk beschrijft stap voor stap verschillende modelleertechnieken en allerlei materialen. Aan de hand van duidelijke foto’s wordt het modelleren met klei, gips en papier-maché uitgelegd. Ook leren houtsnijders en beeldhouwers wat belangrijk is bij de keuze en het gebruik van hout en steen, naast het maken van armaturen en mallen. Alle gereedschappen en benodigdheden worden duidelijk besproken. Ook komen handige tips voor de inrichting van uw werkruimte en een veilige manier van werken aan de orde.
 • Auteur(s): Clair Waite Brown
 • ISBN: 978-90-8998-249-0
 • Uitvoering: ringbang  192 pagina's
 • Afmeting: 165x205mm.

Beeldhouwen in steen

Een beeld kan gehouwen worden uit allerlei steensoorten. In dit boek worden de eigenschappen van de vele soorten besproken. Ook de gereedschappen komen uitgebreid aan bod. In duidelijke stappen wordt het proces van ruwe steen tot vormgegeven beeld getoond. De vele instructietekeningen en foto’s helpen je daarbij.

Van veel steensoorten worden de vindplaats, de eigenschappen en de bewerkingswijze besproken: speksteen, onyx, albast, serpentijn en marmer. Ook de gereedschappen komen uitgebreid aan bod, evenals de veiligheid en de werkomgeving. Aan de hand van twee voorbeelden wordt het proces van ruwe steen tot afgewerkt beeld stap voor stap getoond. Bovendien wordt kort de geschiedenis van het beeldhouwen besproken. Een praktisch boek, mooi uitgevoerd met veel kleurenfoto's en zwart-wittekeningen (van de man van de auteur); het is gevarieerd en al met al zeer inspirerend om zelf aan de slag te gaan. De auteur wordt terecht in het voorwoord beschreven als een vrouw van weinig woorden, een geboren beeldhouwster en ervaren docente.

 • Auteur(s): Inge Toner
 • ISBN: 978-90-4391-4000-0
 • Uitvoering: Gebonden Harde Kaft  128 pagina's
 • Afmeting: 192x263mm.

SPEKSTEEN van ruwe steen tot sculptuur

Aan de hand van dit boek maakt u kennis met de kunst van het werken met speksteen, van steenkeuze tot glanzend beeld. Het boek bespreekt het bijzondere karakter van de steensoort en het bewerken ervan waarna het boek vervolgt met de uitleg over het ontstaan van de vorm en de afwerking tot een elegant beeld. Alle fases worden door de auteur levendig beschreven, begeleid met vele gedetailleerde foto"s. Een uitgebreid basisboek voor degenen die zichzelf op het gebied van de beeldhouwkunst willen ontwikkelen, zowel voor beginners als gevorderden.
 • Auteur(s): Brigitte Masloh
 • ISBN: 978-90-4391-212-9
 • Uitvoering: Gebonden Harde Kaft  94 pagina's
 • Afmeting: 2176x288mm.

Beeldhouwen in speksteen

BASISCURSUS

Benodigdheden - technieken - projecten. Eenvoudige en decoratieve projecten om te leren beeldhouwen. Oefen uw beeldhouwtechnieken met speksteen, een zachte, probleemloos te bewerken steensoort waarvoor u weinig gereedschap nodig hebt. Leer in uw eigen tempo de basistechnieken: de keuze van steen en onderwerp, de juiste proporties, de details, de reliëfs, de beweging, polijsten en op een voetstuk plaatsen. 20 originele en inspirerende ideeën: figuurtjes, dieren, gezichten en hoofden, decoratieve en gestileerde voorwerpen. Dit boek begeleidt u stapt voor stap van idee tot afwerking. Elk project wordt verduidelijkt door illustraties, zodat u precies weet hoe u een bepaalde techniek moet uitvoeren

 • Auteur(s): Aline Fayet
 • ISBN: 9789044714395
 • Uitvoering: Paperback 63 pagina's
 • Afmeting: 189x270mm.

GIETMALLEN - reproducerde en boetseren met bijzondere materialen

Dit boek beschrijft op eenvoudige wijze hoe men beelden kan vormgeven en reproduceren in bijzondere materialen zoals brons, tin, polyester, aluminiumcement, gips en was. De verschil- lende technieken worden helder beschreven met duidelijke stap-voor-stapfoto's. De informa- tie biedt de beeldhouwer niet alleen de mogelijkheid om deze technieken toe te passen in eigen werk maar ook om te experimenteren en zichzelf verder te ontwikkelen. De auteurs hebben het boek geschreven vanuit hun jarenlange ervaring als beeldend kunstenaar en docent. Een boek voor de amateur, professionele kunstenaar, docenten en studenten.

 • Auteur(s): Josiah Onemu - Jeanette Rontberg-Terluin
 • ISBN: 9789043912136 
 • Uitvoering: Gebonden harde kaft 135 pagina's
 • Afmeting: 215x286mm.